söndag 2 mars 2014

Åter till Poltava...

300 år sedan…

Händelseutvecklingen i Ukraina är lite oroande. Egentligen inte bara för att Ryssland valt att rassla med vapen, utanför att mycket i världen i övrigt påminner om hur världen var innan de tidigare världskrigen. Ökad främlingsfientlighet i fotspåren av en större ekonomisk kris, stater och allianser i olika förvirrade positioner och ett svagt FN. Ja, vi har sett det förr.

Poltava, svidande känt för oss svenskar, råkar också ligga i Ukraina. Det lär också fortfarande finnas grupper av människor som talar svenska i Ukraina. Vi har vant oss vid att krigen idag utspelar sig i andra delar av världen, men Ukraina är nästan vår granne. Så vad som händer i det landet kommer på något sätt att påverka oss.

Idag känns PISA-resultatet ganska ointressant…


4 kommentarer:

ERIC SECHER sa...


Håller med.

Samband mellan tävlan/konkurrens (PISA) och krig/konflikter ?

Jag fortsätter läsa Elin Wägner ..

Onkel Olof sa...

Tror inte det finns något direkt samband mellan konkurrens/tävlan och krig.

Möjligen i jämförandet och framförallt i rädslan som strävan i vår civilisation bidrar med, alltså rädslan att få det sämre än man har.

Historiskt sett verkar krig vara en naturlag...

ERIC SECHER sa...


Beroende på hur långt tillbaka i tiden man går .. ?

Onkel Olof sa...

Verkar så.
Det brukar talas om att naturfolk är mindre aggressiva och inte fört krig, men jag som gillar att följa Historychanel har fått den tesen motbevisad.

Tydligen bankade vi varandra i skallen redan på stenåldern och t ex eskimåerna förde krig både mot andra folk och mot vikingarna. Så har vi huvudjägarna på Bali...