fredag 13 december 2013

Mönster...

Experiment som visar den "trygga 7:an"…

Har ofte återkommit till diskussionen att världen kan visas i matematiska modeller och mönster. Att det faktiskt finns en sorts ordning i vad som kan verka vara ett kaos. Så är det också med oss själva och våra åsikter, även om de styrs av lite mer komplexa variabler. Vi har återkommer gärna till det som står oss nära. Om det sedan är en politisk-, religiös- eller annan åsikt så känner vi oss mer "trygga" i vissa sammanhang än andra. Har haft en diskussion om detta här.

I klassen jag arbetar i nu har vi haft lite experimentell matematik. Vi skulle visa att den summa som är mest sannolik att slå på två sexsidiga tärningar är 7. En sjättedel av alla möjliga kombinationer ger den här summan. I teorin i alla fall. Tillsammans testade vi detta genom att slå över 1 400 tärningsslag och sammanställa detta i diagrammet ovan.

Jodå, det blev flest 7:or även om många elever slog andra summor än 7 oftare på sina slag. Nu är 1 400 tärningskast ganska lite för att visa vad en oändlighet skulle visat exakt, men mönstret är tydligt.

Om vi nu ser de olika utslagen som skillnader i åsikter så skulle vi nog ändå komma till liknande resultat. I slutändan samlas de flesta i "mitten"för att vi i grund och botten är väldigt lika. De som ligger i ytterligheterna förstärker detta med. Utan mångfalden som sticker ut har "den trygga sjuan" i mitten inget värde.

Världen behöver sina idioter och genier. Utan dem skulle vi vara helt vilsna. Det visar matematiken i alla fall…
3 kommentarer:

ERIC SECHER sa...


Det här ä kul.
Men på en punkt skiljer sig människor från tärningar; vi påverkar varandra. Att de flesta samlas kring mitten (fler än nånsin ..) kan bero på att vi vill det, snarare än att vi är lika. Det är tryggt och skönt där i den ljumma mitten. Eller annorlunda, det är inte åsikterna i sig det hänger på, utan hur många andra som har samma åsikt.

Onkel Olof sa...

Man skulle också kunna säga att en människa har fler sidor på sina tärningar och att bordet de kastas på inte är helt plant.

Men i slutändan bär vi ett mönster inom oss.

Det finns en regelbundenhet i kaos :)

ERIC SECHER sa...


Jo .. absolut .. men det betyder bara fler utfall .. men visst ..