tisdag 17 september 2013

Sjukare än andra...

Ödlan Hugo...

Ödlan ovan träffade vi på en förskola i Berlin. Där hade man ett helt rum fullt olika djur. Det fanns kaniner ökenråttor, fiskar och grodor. Säkert en massa annat med. Djuren var tama och vana vid att bli burna av barn och var en viktig del av förskolans pedagogik (Som för övrigt också innefattade ett litet spa i källaren med bastu och plaskpool. Det du Björklund).

Vilket som. Vi överbeskyddande svenskar frågade givetvis hur man gjorde med de allergiska barnen. Det visade sig inte vara något större problem om man bara var med barnen i en halvtimme och inte lät barnen röra i bajset, vilket var lite nya kunskaper för mig. Vad jag egentligen vill säga är att man inte såg allergi som något större problem, vilket måste betyda att de inte hade så många allergisk barn.

Då kommer en liten fundering: Är svenskar mer sjuka över lag än andra länder? Har vi mer allergiker, autister och dyslexiker än andra länder? Ibland får man en känsla av det. Eller är det bara att vi oroar oss så mycket så vi lindar in oss själva i en hypokondrisk mantel?

Kanske har ödlan Hugo svaret...5 kommentarer:

Jessica, grannen sa...

Tror du är något på spåret här! Personligen tror jag att vi ser problem även där det bara finns en situation.

Onkel Olof sa...

Eller så börjar vi bli lite "softa"

Henrik S Törnblom sa...

Ja. Svenskar är sjukare inom vissa sjukdomskategorier. Beror antagligen på D-vitaminbrist och för ren uppväxtmiljö. Sjukdomar som: cancer, autoimmuna sjukdomar, allergier, ms, hjärtsjukdomar. Vi är inte softa, men vi lever på många sätt fel.

ERIC SECHER sa...

Skillnad mellan stad och land ? Så känns det i alla fall när man vikarierar på mindre ställen. Inte lika ängsligt, mer tillit.

Onkel Olof sa...

Fler borde flytta till Broby, äta mer fisk och hålla sig mer utomhus :)