söndag 15 september 2013

Ett grönt Berlin...

Sol över Berlin...

Under våra dagar i Berlin fick vi den stora förmånen att besöka en Garten Arbeits Schule i Edding. Detta är en stor trädgård där skolor i Berlin kan komma och arbeta med trädgård och miljö. Detta i en anda att man måste arbeta med hjärna, hjärta och hand, men också för att lära sig med alla sinnen.

Det ver verklig inspirerande att se det här lilla paradiset bara ett stenkast från en av flygplatserna och inringad av vägar och storstad. Här växer det i överflöd och det finns dammar, "skog", planteringar, ekohus, växthus och en massa annat och det är gratis för skolorna att komma dit eller ha ett projekt där. Det finns fler ställen som detta i Berlin men detta är den största och mest använda.

För en som jobbat i svenska skolan i 20 år och sett olika trädgårdsprojekt komma, gå och försvinna är det spännande att se en verksamhet som den här fungera som bra. Dessutom har den funnits i ca 60 år! Detta i en Europas stora städer. Imponerande.

Ekohus med inspiration från Sverige...

Av allt jag fick se i Berlin var detta det som inspirerade mig mest. Efter sextio år med professionella trädgårdsmästare i samarbete med barn har man fått en trädgård som har något ordning-kaos-lekfullhet över sig som nog skulle inspirera fler trädgårdsälskare. Prunkande fruktträd och vackra stengångar på samma plats som ogräs, indiantält och konstverk av bär, grenar och löv. Väl värt ett besök.

Spännande grönska...

Tydligen är det så att den växande staden har gjort att många grönområden har bebyggts de senaste åren, men invånarna i Berlin är hedervärda i sitt arbete med att göra staden grön. På eget initiativ planterar de på sina balkonger, i sina fönster och till och med på parkeringsplatser. En sorts trend tydligen. För vart man går ser man växter i husen.

Kanske en produkt av arbetet som bedrivs i deras garten arbeits schules? ...