måndag 9 september 2013

Påminnelse...

Finsk historia...

Köpte de fina träskorna på en loppis i lördags. Hur gamla de är vet jag inte men säljaren sa att de var från Finland. Finland, precis som Sverige, har en ganska lång historia av fattigdom och har haft epoker där vi närmast kunnat kallas oss för U-land. Det är lätt att glömma idag.

Träskorna ovan är inte bara nötta de är lappade och lagade med. Den som ägt och gått i dem kan verkligen inte levt i ett konsumtionssamhälle. Kan ställas i relation till att när vi nu renoverat hallen så satte jag ner en kasse med skor i källaren. Det ger perspektiv.

Att inte fler personer downshiftar i vårt land beror nog på rädslan att tappa sitt välstånd och tryggheten i en hög lönecheck i slutet på månaden. Vi vill ha våra prylar, åka på våra resor och helst ha pengar över. Annars är vi underbetalda. Även om vi har många i Sverige som lever på knappa marginaler, så har vi samtidigt många med stora marginaler. Bara en av grupperna har ett riktigt val.

Den som ägde de finska träskorna var rädd för att inte överleva; vi är rädda för att inte leva i överflöd. Därför är de egentligen inga träskor. De är en rejäl känga från historien...3 kommentarer:

Jessica, grannen sa...

De är grymma!
Ser fram emot att se när du bär dem samtidigt som du kör runt med nya kärran ;)

Onkel Olof sa...

Det skulle vara en syn det

ERIC SECHER sa...

Verkligen en påminnelse !