fredag 7 juni 2013

Manligt och kvinnligt. Om och om igen...

En riktig man? Nej han slåss ju inte...

Har haft en och annan debatt om feminism på den här bloggen, och med många andra med. Faktum är att bilden av oss män börja oroa mig lite. "Feminister" får oemotsagda stå i TV och på fullt allvar påstå att vi män slåss och våldtar, ibland på samma gång. Vi förstör miljön och världsekonomin, och nästan alla är pedofiler med. Kort sagt vi uppmanas att ha dåligt samvete bara för att vi är, just det, män.

Känns igen i många andra retoriker, så på sätt och vis är det ju kanske det är vår tur, men det är absolut inte objektivt och långt ifrån jämlikhet. Fula gubbar det är vad vi är. Ganska långt ifrån den världsbild jag känner igen mig i men ok, är det så världen ska vara så låt gå för det.

Dra inte in mig i det bara...8 kommentarer:

ERIC SECHER sa...

Tycker det finns större anledning att oroa sig över hur män faktiskt beter sig, än bilden av dom.

Våldet mot kvinnor är världens blodigaste konflikt oavsett krig eller fred, och fortsätter med staters tysta godkännande. Något som fått organisationer, bland andra Amnesty, att kalla det för en av vår tids största människorättskandaler. Varje år dödas 1,5 - 3 miljoner flickor och kvinnor p.g.a sitt kön. Det motsvarar en förintelse vart fjärde år.

Om du själv inte misshandlar behöver du naturligtvis inte ha dåligt samvete. Men förhoppningsvis fortfarande oroad och bekymrad över vad det manliga ställer till med.

Eric

ERIC SECHER sa...

Hoppas det är OK om jag hänvisar till den sida där vi vi debatterat ? :
http://ericsecher.blogspot.se/2013/06/mansdiskriminering.html

Eric

Onkel Olof sa...

Helt ok Eric!

Men det är lite detta som du nämner ovan som blir fel. Vi säger: "Vi måste göra något åt att män slår kvinnor" när vi istället borde säga: "Vi måste göra något åt männen som slår kvinnor".

För faktum kvarstår att de flesta männen INTE slår och våldtar kvinnor.

Annars måste vi göra något åt att skåningar äter för mycket, att kvinnor mobbar varandra och att moderater inte betalar skatt.

Har vi hört detta förr?

ERIC SECHER sa...

Ja, det är ett problem.

Det finns en vänster - högertradition, att se till antingen strukturen/systemet eller den enskilda individen. Ibland går det att bli överens ;

Om det upptäcks att 1 % av förra årets Volvo 850 har bromsar som plötsligt inte fungerar så tas samtliga bilar tillbaks. Smärtsamt för dig som inte märkt något av detta, men du accepterar till fullo att det inte räcker med att ta hand om de bilar som inte fungerar. Här finns ett system/produktionsfel som måste åtgärdas.
Men om systemfelet är förbränningsmotorer ? Eller bilar ? Eller rent av Y - kromosomen ? Vad gör man då ?

Menar man, som du, att det egentligen inte finns något fog för att tala om "manligt" och "kvinnligt", att de biologiska skillnaderna inte spelar någon roll (dvs den uppfattning som omfattas av nästan alla feminister) så kan man ostört jobba vidare med jämställdhetsarbetet. Och kanske rentav nöja sig med att laga de bromsar som inte fungerar ?

Såg du Kobra för en tid sedan ? Om "framgångsrika" försök att framställa nya varelser (kvinnor!) enbart utifrån ägg. Alltså inte kloning, utan befruktning.
Programledaren avrundade, lite väl käckt, att samhällen med bara kvinnor skulle innebära lika mycket konflikter, men inget våld.

Testosteronet var säkert bra när vi skulle överleva som art. Men nu, när varsamhet och omtanke är viktigare än styrka och aggressivitet för vår överlevnad ?

Eric

Onkel Olof sa...

...men en dag kanske vi behöver testosteronet igen.

Varför får inte människor vara som dom är? Varför måste man hela tiden döma och jämföra (även som feminist)?

-Testosteron är dåligt! Håll ordning på era körtlar, ni som är män!

Det handlar om ömsesidig respekt mot alla. Om inte alla var så rädda, osäkra och fulla av skuld och dåligt samvete kanske vi skulle kunna komma någonstans med det mänskliga beteendet och synen på varandra.

Detta visste drottning Kristina redan på 1600-talet...

ERIC SECHER sa...

Ja, kanske det.

Ömsesidig respekt, och minskad rädsla, jag håller med. Men hur enkelt är det, så präglade som vi är av det som brukar benämnas manligt ?

"
Kapitalismen som praktiserat ekonomiskt system behöver inte UTGÅ från att människan är en individuellt vinstmaximerande varelse. Den GÖR henne sådan.
Att leva i konkurrens föder rädsla. Det föder en känsla av att vara jagad, av ett hela tiden närvarande hot .. En rädd människa är inte människan i sitt blomstrande tillstånd, det är människan i sitt bävande tillstånd .. Att skapa ett socialt och ekonomiskt system som ständigt upprätthåller denna rädsla. Det måste vara vansinne.
"
(Nina Björk)

Onkel Olof sa...

!!
Just därför måste man våga sluta vara jagad...

Roland Lidén sa...

"
Kapitalismen som praktiserat ekonomiskt system
behöver inte UTGÅ från att människan är en
individuellt vinstmaximerande varelse.
Den GÖR henne sådan.
Att leva i konkurrens föder rädsla.
Det föder en känsla av att vara jagad,
av ett hela tiden närvarande hot ..
En rädd människa är inte människan
i sitt blomstrande tillstånd,
det är människan i sitt bävande tillstånd ..
Att skapa ett socialt och ekonomiskt
system som ständigt upprätthåller denna rädsla.
Det måste vara vansinne."

Jag tänkte medan jag läste att detta
är ju suveränt bra tänkt och skrivet
av ES men började att tvivla.

Och så var de bara tänkt och skrivet av

NINA BJÖRK