lördag 12 januari 2013

Gammal kvalitet...

Inte bara billigt...

Jag och min sambo gillar att gå på loppisar. Det är något fint och äkta över gamla föremål som polerats av tiden. Men det finns andra aspekter med att köpa gamla föremål. Ofta har saker tillverkade för länge sedan en nästan tidlös kvalité.

Idag köpte jag ett bakbord (se bilden ovan) för en hundralapp. Tittar man på hur det är tillverkat har man inte "fuskat" på en enda punkt. Från de geraade hörnen till träpluggen man satt ihop det med. Allt talar om att den som gjort det lagt tid och skicklighet på det.

Idag är de flesta möbler gjorda av spånskivor täckta av fanér. Den som flyttat ofta vet av få av dem tål mer än en flytt innan de är sneda och gistna. Köper man en rejäl byrå från förra sekelskiftet på en auktion, vet man att den kan flyttas i flera generationer framåt. Ofta kostar den mindre också.

Ska man köpa liknande kvalitet på en ny möbel idag får man betala tiotusentals kronor. Så vad som än styr dig: pengarna, affektionen eller miljötänket så är det en god investering att köpa något som gjorts med kvalitet. De som hållt i 100 år lär hålla i 100 år till...


4 kommentarer:

Anta Snaque sa...

Kloka ord! Jag håller helt med. Dessutom är det så roligt och spännande med loppis - man vet aldrig vad hittar. Rätt som det är får man ögonen på det stora FYNDET!

Onkel Olof sa...

Problemet är bara att när man hittat "det stora fyndet" vill man gärna hitta ett till :)

Monica sa...

Gillar!

Onkel Olof sa...

^^