torsdag 18 november 2010

Tanken om den goda världen


En gång i tiden skrev jag följande lilla tanke:

"I en ond värld skiljer man på ont och gott, en god värld existerar inte"

Många som läser en strof som den här lägger upphovsmannen snabbt i facket "cyniker" eller anser att man har en väldigt negativ syn på livet. Finns det inte någon god värld? Är man ond om man tycker vissa saker är goda? Frågorna blir många svaren blir få...

Jag blir mer och mer övertygad om att mycket som vi anser är av ondo har sin rot i att vi hela tiden måste värdera allt och därmed blir lättmanipulerade. Krig är väl ett lysande exempel. Svårt att få folk att slåss mot varandra utan att göra dem övertygade om att man de någon sorts "rätt" att faktiskt döda varandra.

Faktum är att många hemska saker i världen har minst lika stort berättigande som de snälla och fina sakerna. Ett lejon funderar nog sällan om det omoraliska i att döda andra levande varelser.

Nä faktum är nog att om vi bara kunde acceptera som den är, med sina fel och brister, så skulle vi nog uppleva världen som bättre. När vi inte hela tiden värdesätter allt så kommer vi att se att världen i sig själv är ganska "god" och då har ytterligheterna tappat sin betydelse.

2 kommentarer:

Fröken Grön sa...

Välkommen!

Onkel Olof sa...

Tackar tackar!
Men anser du världen vara ond eller god??