måndag 23 juni 2014

Gott och blandat...

Något av det goda…

Detta har varit en dag av blandade projekt. Två av de bättre var att vi fick våra golvbrunnar spolade så att vi kan duscha igen och att vi fick en container vi kan slänga allt trädgårdsavfall i. Viktiga saker för den kommande sommaren.

Mindre roligt var att skriva in sig på Arbetsförmedlingen. En ganska träig historia om hur byråkrati och rutiner verkar vara viktigare än målen. Fick en packe uppgifter att göra och fylla i som bara ger mig obetalt jobb. Erbjöd mig, så klart, att hjälpa dem bli effektivare. Bara att stå och vänta i mottagningsrummet gav mig 10 idéer hur detta skulle kunna bli bättre. Tyvärr verkade inte min entusiasm påverka dem nämnvärt; ej heller ville de ha min hjälp.

Det svenska klassamhället kan egentligen inte bli tydligare än i väntrummet på arbetsförmedlingen. Jag, som egentligen inte behöver deras hjälp, hittade man 910 arbeten till i landet. Många andra, som verkligen behöver deras hjälp, kan man skicka på kurser i att skriva CV. Klassamhälle handlar idag inte om pengar utan om kunskaper, kontakter och möjligheter. För att klara maxgränsen på 18 kompetenser t ex var jag tvungen att ta bort en handfull. Bara det säger något om samhällets förväntningar.

Allt detta har i alla fall väckt tankar värda att ta med sig till skolvärlden som jag annars brukar jobba i.

Skönt var det i alla fall att senare laga lite mat. Det blev överbliven nypotatis som jag stekte i olja med vitlök och rosmarin och som sedan ströddes med flingsalt. Till detta några goda och kryddiga korvar. Mmmm…

En måndag med många aspekter går nu mot kväll. Det vankas fotbolls VM och citronsorbet. Låter i min värld som en god avslutning…

1 kommentar:

Stefan T sa...

Skicka dina 10 idéer till den som bestämmer.

Det är trist att behöva gå till arbetsförmedlingen. Utbildning hjälper för att hitta jobb, men man ska också ha en utbildning som efterfrågas. Mer specialiserad hjälp kan de inte ge.