tisdag 3 juni 2014

Alternativ tid...

Inte drömmen men framtiden…

Just nu debatteras arbetstidsförkortning rätt mycket. Några av våra partier har gjort detta till en av sina stora frågor. Detta ska sedan diskuteras med en hållbar framtid och samhällsekonomi i stort. Tänker inte kasta mig in i den debatten, men jag tycker fortfarande man missar en viktig frågan: det billiga livet som alternativ.

Idag är det dyrt att bo. Vi har bostadsbrist i landet och kostnaderna för att bo och leva är relativt höga. Hur ska man då ha råd att arbeta mindre utan att oroa sig för nästa vecka? Tror nyckeln till ett samhälle där fler jobbar men mindre ligger i möjligheten till att leva billigt. Vi har satt upp en standard som gör dyrt kostsamt.

Jag tror många människor kan tänka sig att leva litet, dela dusch i källaren och på annat sätt "sänka" sin levnadsstandard för att kunna nyttja livets andra lyx: lugn och trygghet.

Tyvärr verka inte ens de som vill stoppa den ekonomiska tillväxten tänka på dessa alternativ. Kanske för att vi människor ofta bara kan se två alternativ: allt eller inget. Men det finns inget val för dem som vill ha allt, ej heller för dem som vill ha inget. Inte för dem som vill ha lite mindre heller…
Bildens hemsida

Inga kommentarer: