tisdag 14 juli 2020

Dagens debattinlägg...


Skriver i Kristianstadbladet idag (200714)

"Andra vågen kan vara höstterminen

Coronakrisen är inte över, vilket de flesta av oss är väl medvetna om. Just nu har de flesta semester eller hemester, och trots många varningar är önskan att resa och träffa andra ofta större än klokheten. 

Under våren har grundskolorna varit öppna. I många avseenden har detta varit en paradox gentemot de rekommendationer vi fått från myndigheterna, men fördelarna med detta har varit större än nackdelarna. Många av oss som jobbar i grundskolan har till stor del gått med på dessa, något ologiska, arbetsförhållande i solidaritet  för de problem som vården ställts mot.

Mycket av de åtgärder som införts under våren har gjorts under en akut kris. Eftertanke har det inte alltid varit tid för. Om en månad öppnar skolorna igen. Nu hinner vi tänka till, och vi bör göra det. Nu har vi tid att förbereda för tusentals elevers och lärares stora ”festival och nöjespark” i augusti. Ja, för de flesta skolor överträder gränsen för en folksamling flera gånger om. Inte bara med elever, utan ofta skulle personalen i sig själv vara för många.

Vilka rutiner måste vi se över? Vilka ska testas? Ska vi ha munskydd? Ska vi stänga ner? Vilka regler gäller för oss lärare som tillhör en eller annan riskgrupp? Det är oroväckande tyst kring dessa frågor.

Personligen tycker jag man ska börja med att testa all personal i skolan vid upptakten i höst, men även öka möjligheten att testa de elever som kommer att sitta i klassrum och matsalar med tiotals andra. Sverige vill öka antalet testningar och att börja testa  i skolan till hösten kan vara ett bra sätt att hindra den där andra vågen alla väntar på.

Vi ska fortsätta ha våra grundskolor öppna, men låt oss tänka efter före den här gången.

Olof Lindqvist, Lärare och Centerpartist"






Inga kommentarer: