tisdag 28 juli 2015

Ubåtar...

Flottans glada gossar...

Då har man äntligen hittat en rysk ubåt på svenskt vatten. Beviset på det som alla vet men inte egentligen vet då det saknas bevis, ja om man bortser från U-137 vill säga. Det är egentligen inte så konstigt att ryssarna är i vårt kustband, även om det är bedrövligt, eftersom Östersjön haft stor strategisk betydelse. Alla som kan, inklusive Sverige, har ju en viss skyldighet att bedriva underrättelseverksamhet. Det ingår i planen och skyddet, och det är inget jag tycker man ska höja på ögonbrynen åt. Då Sverige i dagsläget saknar medlen att sänka inkräktande ubåtar, så får vi nog räkna med att de är här. Antagligen har vi en och annan ubåt från NATO med.

Lite mer spännande, i mina ögon, är att ubåten man nu har funnit antagligen är från 1916, alltså från första världskriget. Det betyder att det åkt runt en ubåtar i Östersjön i 100 år ungefär. Det ger perspektiv på många sätt. Jag skulle nog inte vilja åka med på en ubåt från den tiden, även om jag gärna gjorde en tur med en modern ubåt.

Så alltså nu vet vi på riktigt, fast vi egentligen inte vet, att ryssarna är- och har varit här i 100 år. På något sätt var det enklare när dansken var vår huvudfiende. Mycket tydligare, mycket öppnare och mycket blodigare.

Tiderna förändras med fienden skulle man kunna säga...

Inga kommentarer: