lördag 6 december 2014

Valet enligt Tao...

Svaret på det mesta...

Fick en sådan där aning som ibland hoppar på en och blev tvungen att ta fram "Tao Te Ching" igen. Ni vet boken med ca 2 500 år på nacken som jag ständigt återkommer till. Å jo då, där fanns svaret. Alltså svaret på varför saker är som de är efter valet i Sverige. Plötsligt blev allt klart och logiskt igen. (För er som vill fördjupa er så hänvisar jag här till vers 61).

Här står, för att göra en lång vers kort, så här:

"Om ett väldigt rike underkastar sig ett mindre rike
kommer det att erövra det mindre riket.
Om ett litet rike underkastar sig ett väldigt rike
kommer det att erövras av det väldiga riket.
Således- somliga underkastar sig och blir erövrare
somliga underkastar sig och blir erövrade"

Vad betyder då det här? Jo, om någon eller något är stort nog, och då inte bara i antal eller storlek utan också i själ och hjärta, så har det råd att vara ödmjukt och bjuda på sig själv eftersom det ändå bara kan vinna på att vara just det och så. Är man för liten vet man att man blir "uppäten" om man bjuder för mycket på sig själv eller underkastar sig.

Alltså, för att återgå till det politiska läget, ingen sida eller parti är stort nog att "underkasta sig" och därmed finns det inget utrymme för ödmjukhet. Vissa partier vet att de kommer att vara borta om de bara måste stödja andra större partier hela tiden. De stora partierna är inte stora nog av vara "små" i förhandlingarna.

Förklarar för mig i alla fall. Mycket ändras på 2 500 år, men människan tillhör inte den kategorin...