lördag 13 december 2014

En fråga med många bottnar...

Vad vill vi egentligen?...

Flyktingfrågan är mer i fokus än någonsin. En fråga som är obekväm på många sätt och väldigt svår att ta tag i. De flesta politiker väljer att ta en antiställning eller en pro- contraställning. Alltså man väljer att kalla de som tycker annorlunda för en massa saker, mer eller mindre sanna, och undviker att lägga fakta på bordet och reda ut hur vi faktiskt vill ha det.

Min inställning är att svensken generellt är en ganska öppen, tolerant och givmild person. Så även där jag bor. Trots det röstar var fjärde på ett parti som företräder motsatsen. Hör aldrig någon i min närhet som uttrycker sig rasistisk eller nedsättande om flyktingar. Däremot diskuteras det att man vill ta emot dem så bra som möjligt och att det är svårt när man får ta emot fler flyktingar än man tagit på sig att göra. Har svårt att se Löfvens nyfascister i mina grannar. Alltså är det något annat det handlar om. Något som kanske skulle må bra av att redas ut.

Nedan finns en länk till hur många flyktingar varje kommun tar emot. Svårt att göra en klockren analys på detta, men generellt är det kommuner med hög arbetslöshet som tar emot flest flyktingar per capita. Kan man hitta en aning till delar av problemet här? I de kommuner som tar emot få flyktingar är arbetslösheten låg och där har också SD generellt liten representation. Kan men se en tendens här?

Alltså om vi sänker arbetslösheten och låter fler kommuner ta mer ansvar, så kanske SDs grogrund minskar. Risken är dock att vi ökar flyktingarna i alla kommuner och då kommer SD snart att vara det näst största partiet. Så, om jag generaliserar lite, om alla kommuner tar likvärdig del av flyktingströmmen så får vi inte den massiva överbelastning som gör människor till "nyfascister".

Men det är bara statistiskt sett alltså...Flyktingar i våra kommuner


5 kommentarer:

ERIC SECHER sa...


Talar man öppet där du bor om att man röstar på SD ?

Onkel Olof sa...

Alltså, det är få som berättar vad de röstar på överhuvudtaget, men man kan märka en tendens i diskussionerna...

ERIC SECHER sa...


Tänkte att det blir lättare när man är så många.
Har en tydlig bild av partiets företrädare men inte alla de som röstar på partiet. Lägger de samma betoning vid rädslan för muslimer, t.ex, eller är det annat som lockar.. nyfiken ..

Onkel Olof sa...

I det här fallet får man nog skylla en del på Migrationsverket. Broby tar emot mest flyktingar per capita i Skåne, och man har fått mer flyktingar än man tog på sig. Sedan har man typ fått skäll från Migrationsverket för att man inte tagit emot fler. När man då vet att andra rikare kommuner inte tar emot nästan några alls så är det lätt att förstå att det finns ett visst missnöje.

Men muslimrädsla eller liknande har jag inte hört någon nämna. Eller så är det inget man berättar för mig.

ERIC SECHER sa...


Låter rimligt.

Lever i uppfattningen (vilket framgick i ETC för en tid sedan) att folk kan rösta på SD av en hel massa skäl som inte har så mycket med partiledningens paranoia att göra.