fredag 18 juli 2014

Könsförvirring...

Heshe…

Hörde på nyheterna i morse att serieförlaget Marvel bestämt att hjälten "Thor", alltså Tor från den nordiska mytologin, ska bli kvinna. Väldigt trevligt kanske för GUDrun och andra, men för oss gamla hedningar låter det bara som ett skämt i en könsförvirrad era.

Att veta vad man är idag är ju svårare än att välja program på gymnasiet. Är du han, hon, hen, hetro, queer, bi, trans eller något annat? Eller en kombination kanske?

Jag är Onkel Olof och jag är man. En ganska ovanlig företeelse i dessa dagar…
3 kommentarer:

Båga sa...

Tror inte att du är så ocanlig Olof :-)
Trevligt att Marvel breddar bilden av superhjälten att omfatta fler bakgrunder än vita män. Och de har ju forntida exempel på könsöverskridande uttryck i Tor, han klädde väl sig till kvinna och gifte sig med en jätte för att få tillbaka sin hammare, Marvel går bara i samma fotspår - bara lite längre ;-)

Onkel Olof sa...

Fast detta är ett lite, i mina ögon, korkat sätt att se på frågan. Enda sedan Stålmannen och Batman på 30-talet har serier gjorts av män för män.

I modern tid är stora delar av serievärlden skapad av kvinnor för kvinnor. Sverige har många duktiga tjejer som skapar serier tex.


Vad jag tycker Marvel borde göra istället är att plocka upp unga kvinnliga serietecknare och låta dem skapa nya hjältar för en bredare och modernare publik.

Att ta bort "midgårdsormen" på Thor cementerar mer gamla värderingar än de skapar nya..

Onkel Olof sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.