tisdag 16 maj 2017

Konstanta variabler...

Hmmmfff...

Idag har jag arbetat med systematiskt tänkande när man gör experiment, undersökningar och försök med åk 6. Är lite sådär gammal hederlig tråklärare just med det här momentet eftersom det är viktigt att ha med sig på många sätt.

För er som inte är så insatta så handlar det om att fundera kring hur man ska kunna dra rätt slutsatser kring det resultat man får när man väl gör sin undersökning. Att kunna planera sin slutsats redan innan försöket görs, om ni förstår vad jag menar. Om detta experimentet visar detta så betyder det att..., och blir det då ett annat resultat kanske jag måste göra det där andra försöket med...

Man funderar också kring variabler och konstanter, alltså det som ska ändras och det som ska vara det samma om man gör olika experiment.

Kanske inte den gren inom No-ämnet som brukar vara mest inspirerande, även om det ger en viss tillfredsställelse när det väl funkar som man tänkt.

Eleverna får mer än godkänt efter dagens studium av en matris med bara ettor i. Så dagens glad händelse var när en elev efter lektionen säger: "Det här tyckte jag var riktigt roligt".

Det finns hopp för vetenskapen...


Inga kommentarer: