tisdag 12 april 2016

Kulturell särskrivning...

Suck...

Som väldigt intresserad av historia blir jag alltid lite trött på alla dessa "kulturbevarare" som inte ger sig tid att läsa på den historia och kultur de säger sig vilja bevara. Senast i raden är "Soldiers of Odin". Bara genom att se deras logga blir det tydligt att de i alla fall inte har rötterna i vikingatiden eller i dess kultur.

För det första skulle ingen krigare från den tiden ha horn på hjälmen. Alla som försökt svinga ett svärd med vassa pinnar som sticker ut från huvudet vet att de bara är i vägen och samtidigt har en tendens att fastna i allting, allra mest polaren som står bredvid. Dessutom hade inte Oden hjälm, utan slokhatt. Men att att ha en bild som ser ut som Willie Nelson är kanske inte så coolt.

Sedan kan man fundera på varför det måste stå på engelska? Borde det inte stå på svenska, och då gärna lite fornnordiskt? Tycker namnet Odens väringar eller Odens Hird borde vara mer lämpligt. Allra helst borde de heta "Einhärjarna", för det var ju trots allt det som var namnet på Odens krigare.

Rent teoretiskt kan man ju då fundera på om Oden egentligen hette Oden. Då hans bröder hette Vile och Ve borde han egentligen hetat Voden, vilket också hans tyska namn, Wotan, antyder.

Om man tillslut funderar kring att våra förfäder faktiskt var ganska öppna för andra kulturer och bedrev handel över stora delar av den kända världen, så är de inte så bra symbol för dem som är främlingsfientliga och misstänksamma. Läser man Havamal så uppmanas både till att resa och vara vänlig mot resenärer.

Nä, som sagt. Vi som gillar vår historia, och då vikingatiden i synnerhet, tycker att det man ser i bilden ovan är lika irriterande som en språkvetare tycker om särskrivningar, och då har jag inte närmat mig mina åsikter om medborgargarden...Bildens hemsida4 kommentarer:

Båga sa...

Ord! ;-)

Onkel Olof sa...

Folkbildning!!

Stefan T sa...

Det vikingatida namnet är Óðinn som blir Oden på svenska. Wotan och liknande är nog äldre, ej vikingatida, varianter.
Trist samhällsfenomen.

Onkel Olof sa...

Då fick vi det bekräftat och berikat :)