tisdag 26 april 2016

30 år...

Som igår...

Idag är det 30 år sedan kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Jag minns den tiden väldigt väl. Hur det var ett kärnkraftverk i Sverige som slog larm när arbetare hade radioaktivt stoff på sig när de skulle in på arbetet, till hur lång tid det tog innan Sovjet erkände problemet. Ja, än idag är det stora områden i Sverige som fortfarande är besmittade med radioaktivitet. 

Men det jag minns bäst är alla de apokalyptiska tankarna det väckte, och alla funderingar kring säkerhet och den mänskliga faktorn.

Man kan ju tycka att vi som var med då skulle vara starka motståndare mot kärnkraften, men så har det inte blivit. På den tiden var det stora miljöhotet det sura nedfallet. Ställde man det mot kärnkraften var det inte svårt att tycka att kärnkraften ändå var hyfsat "ren". Samma diskussion förs ju idag, men då ställs kärnkraften mot koldioxidutsläppen.

Nu när man blivit mäktiga 47 år har man lärt sig att det sällan finns ett rätt eller fel, men olyckan i Tjernobyl lärde oss i alla fall att även det osannolika kan hända. Så den som fick mest rätt blev till slut Tage Danielsson...

2 kommentarer:

ERIC SECHER sa...


Kärnkraft väckte då och väcker nu apokalyptiska tankar så fort det kommer på tal. Att andra behöver återkommande kärnkraftsolyckor för att uppleva det har många gånger förvånat mig.

Onkel Olof sa...

Å nu vill man satsa igen. Lyssnade på KD idag som var väldigt tydliga på den punkten...