söndag 7 oktober 2012

Kvadraten i oss alla...

Vad är det här då?

Allting är matematik. I alla fall enligt matematikerna, och kanske ligger det något i det påståendet. Kunskaperna i matematik har sjunkit de senaste åren i Sverige, vilket skulle förfära Karl XII, som ansåg att en människa som inte kan matematik inte är en riktig människa. Detta påstående får stå för honom.

Om jag frågade folk vad figuren ovan är för något så skulle nästan alla säga "en kvadrat" eller "en fyrhörning", vilket är rätt. Definitionen på en kvadrat är "En fyrhörning där vinklarna är räta och alla sidor är lika långa", och därmed kan vi säga att figuren är just en kvadrat. Full förståelse så långt. Alla är med och den där lyckan när alla fattar sprider sig.

Sen kommer den där typen som ser allting lite mer komplicerat som säger: "Det där är en kvadrat". Då kommer någon inte att hålla med eftersom man har förebilden att en kvadrat måste ha några sidor som är lite längre. Man man kollar upp och ser att definitionen för en rektangel är "En fyrhörning där alla vinklar är räta". Det stämde ju det med. Fortfarande är de flesta med på tåget, när nästa jobbiga typ säger: "Det där är en parallelltrapets". Man tittar i geometriboken och finner att en parallelltrapets är "en fyrhörning där två sidor är parallella". Det stämde det med.

Så håller man på så och upptäcker att figuren ovan inte bara är en kvadrat utan också en romb och ett parallellogram. Allt stämmer med definitionen. Man är också glatt överens om att det INTE är en cirkel, vilket känns som en lättnad för många som börjat tvivla på sin begreppsvärld.

Men är det inte så här med många och mycket? Ibland talar vi om samma sak, tror vi, och ser olika bilder framför oss, och ibland talar vi om olika saker, men ser samma bild framför oss. För trots allt är vi ganska fyrkantiga i vårt tänkande...5 kommentarer:

Båga sa...

:-)
/Båga

ERIC SECHER sa...

Kommer att tänka på Gödels teorem .. dvs (i den kortaste versionen) ; alla sanningar är i slutändan subjektiva.

Onkel Olof sa...

I det här fallet finns en vedertagen sanning. Problemet ligger lite i utbildningsnivåerna, alltså blir kunskapen det som formar våra bilder...

ERIC SECHER sa...

Finns inga sanningar .. (enl Gödel)

Onkel Olof sa...

Nej, det existerar inte sanningar, men matematiken bestämmer vissa sanningar, modeller.

Det intressanta här är just det, att bildning ger oss en sanning att förhålla oss till och en bild att se resten av världen med. På gott och ont...