lördag 21 juli 2012

At ha tråkigt...

Mycket kul att välja på...

I bland diskuterar man att problemet med barns försämrade koncentrationsförmåga beror på att man inte får lära sig att ha tråkigt. Vi blir rastlösa när det inte händer något. Många som är rastlösa skapar "kickar" för att hålla sig "vakna". Jag tror det är viktigt att man som människa känner en menig i det man gör. När samhället hela tiden ger oss fler och fler saker att välja på, blir det också svårt att veta om det man gör är det mest rätta och om man väljer rätt. Man blir liksom inte riktigt nöjd, bara virrig.

Kanske är det så att det inte är barnen som måste lära sig ha tråkigt, utan vi vuxna. Vi måste på något sätt hitta det meningsfulla i det meningslösa. Hitta spänningen i det långsamma. För nog är det så att vår rstlöshet egentligen är ett mått på att vi har det ganska bra...

Skulle inte förvåna mig om massakern i Denver har inslag av någon som känner sig uttråkad och har svårt att finna meningsfullhet.

4 kommentarer:

ERIC SECHER sa...

Mindre valfrihet ?

Onkel Olof sa...

Kanske inte är så dumt. Problemet är bara hur man inskränker den, och på vems villkor.

Eller så får man kanske bara lära sig förnöjsamhet...

ERIC SECHER sa...

Ja, det går nog att lära sig, förnöjsamhet. Kräver dock ett visst mod/kurage/självkänsla/inifrån styrd, eftersom den rådande kulturen vill det motsatta.

Onkel Olof sa...

Som att gå i regnet i för täta kläder. Man blir blöt både inifrån och utifrån.

Man måste jobba både med den inre och yttre konflikten.