söndag 15 april 2012

Frihetens val...

Venice Beach LA. Sol, värme och cannabis...

Upptäckte ett rätt intressant moraliskt problem under min resa i LA. I alla fall för oss överinformerade nordbor med vana av att allt med droger är skadligt, dödande och kriminellt. I Kalifornien är det lagligt med  medicinsk marijuana. Det betyder att en svårt cancersjuk eller deprimerad person kan få ett recept från en läkare att använda den kända drogen. Sedan finns det apotek som säljer det till patienterna. Att skriva ut narkotikaklassad medicin till vissa patienter är inget konstigt, det gör vi i Sverige med, men i LA t ex gör man det till en affärsidé.

På många ställen kan man gå till en läkare som skriver ett recept till dig för 40 dollar, sedan är det bara att köpa ut och röka på. I Venice beach ligger dessa läkarstationer tätt och har till och med inkastare och öppen reklam om att "doktorn är inne". Lagens långa arm kan bara titta på spektaklet. Då detta inte är lagligt på federal basis gör ändå polisen då och då razzior mot användarna.

Någonstans i allt detta förstår man ändå att media, myndigheterna och medborgarna inte är riktigt säker på hur man ska förhålla sig till det här. Det är lagligt men omoraliskt, om ni förstår dilemmat. Få säger emot att en eller annan som är döende i cancer ska få röka sina jointar, men när det är så lätt för alla att få tillgång till drogen, då är inte allting så enkelt längre. Hur håller man frihet på en lagom nivå?

Min slutsats är att man nog måste ha tydligare regler för vilka patienter som ska få dessa recept. För just nu ligger ju faktiskt den moraliska tyngden på alla de läkare som lättvindigt använder den makt politikerna har gett dem, och de som har makten måste kunna ta sitt ansvar. Vi klagar på att pengarna styr den fria vården i Sverige, men vad händer när pengarna börjar styra dem som ska hjälpa oss när vi är sjuka? I LA verkar alla vara sjuka. I alla fall enligt den lokala läkarkåren som står med huvudet i en dimma av rök som skapar drömmar...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag vill påstå att det redan är så i ganska stor utsträckning, att pengarna styr dem som ska hjälpa oss när vi är sjuka.
Även i USA finns det säkert lagar som tydligt talar om när narkotiska preparat får användas vid medicinska insatser, precis som i Sverige. Dock är det inga jurister som skrivr ut medicinen utan läkare med en helt annan utbildning och värdegrund. Jag tror at den juridiska tydligheten finns men kanske inte den medicinska.
Det är absolut något att fundera över.
-Galdarbjelke

Onkel Olof sa...

Kan bara hålla med, Galdarbjelke...

ERIC SECHER sa...

Crazy. Is it about (lack of) moral ?

Onkel Olof sa...

Tror inte det Eric. Möjligen en brist på självförnuft. Men man ska ha med i tanken att många i USA anser marijuana mindre skadligt än alkohol, och vissa tycker till och med att det har nyttiga egenskaper.