lördag 21 februari 2015

Den eviga feministfrågan...

Här förhåller vi oss, och hör sen...

Jag är inte feminist, och det vågar man nästan inte säga. Idag har jag lärt mig att det är inte om man är man eller kvinna som avgör utan "hur man förhåller sig till patriarkatet". Alltså feminism handlar inte om att i handling vara jämställd i handling och hjärta, man måste också vara emot det mansdominerade samhället eller män i allmänhet för att få vara med.

Man kan inte ta en rörelse som påstår sig stå för jämlikhet, när det handlar om att man samtidigt måste ta ställning emot halva befolkningen. Inte jag i alla fall. I min värld får varje idiot tala för sig själv och stå för sig och sina handlingar, och inte representera en hel kultur eller grupp. Punkt.

Jag vet att det är långt till en värld av individansvar, men man får jobba på det...

7 kommentarer:

Galdarbjelke sa...

Spännande !

ERIC SECHER sa...


En uppriktig undran - var kommer all din agression i denna fråga ifrån ?
Att ingen skall bli sär-behandlad p.g.a sitt kön, eller hudfärg, eller något annat yttre - är det så svårsmält ? Kan inte se att det står i motsättning till individens ansvar, för sig själv, och sina medmänniskor.

Onkel Olof sa...

Jag är egentligen inte så aggressiv mot frågan som sådan, men kan bli lite sne på vissa människor som driver den.

"Att förhålla sig till patriarkatet" är i just det här sammanhanget tapetfeminism (alltså bara yta) och de personer som driver frågan på de här sättet vill jag inte bli förknippad med.

Varför kan det inte heta "jämlikhet", om det är det allting handlar om? Varför måste man misstro män för att få vara feminist?

ERIC SECHER sa...


Gubbvälde - låter det bättre ?

Jämställdhet, inte jämlikhet, det är något annat :)

Onkel Olof sa...

Vad vi kallar det spelar ingen roll. Gubbvälde eller patriarkat. Problemet ligger fortfarande i huvudet på de som inte förstår och som under parollen att inte särbehandla särbehandlar så in i sjutton.

Vi måste lära oss att se varje ny individ för vad den är, inte jämföra och kategorisera och framförallt lära oss att visa respekt.

Tyvärr gör inte den feministiska rörelsen i Sverige det. Å så länge den är sådan vill jag varken vara med i den eller i "Gubbvädet".

ERIC SECHER sa...


Kan verkligen inte tro annat än att vi är överens om målet.
Var och en kan göra mycket, absolut. Men en del gör man tillsammans. Om man, t.ex, bara hade förlitat sig till enskildas protester hade väl kvinnor fortfarande varit utan rösträtt. Eller ?

Onkel Olof sa...

Antagligen hade de haft det, men vi kan aldrig veta.

Vad som förvånar mig är hur provocerande det är att inte vilja kalla sig för "feminist" i vissa kretsar...