söndag 18 december 2011

Vad firar vi egentligen?

Jesus, de fromma och häxan Gulli, en familjetradition…

Så här när det är 4:e advent kanske man ska ta sig en fundering över vad vi firar och dyrkar i dessa juletider. Sitter man på ett berg och studerar världen, skulle man kunna tro att julen är Mammons fest, även om julhandeln är trög i år. Tomten är, som vanligt, populär och får symbolisera den gamla folktron som ännu inte släppt taget om våra religiösa liv.

I många hjärtan tror jag att julen är ett firande av känslan man hade som barn. En rit att återskapa och fira barnet inom oss. I min familj representeras det av att julkrubban har en extra figur (se ovan). Det är häxan Gulli, en tant som jag och mina kompisar trodde bodde i en elstation när vi var i 5 år. 37 år senare lever hennes ande kvar i det undermedvetna och måste givetvis firas då och då.

Annars det jag rent religiöst firar varje år är midvinter (den 22:e i år). Då brukar jag tända en massa ljus, äta god mat och fira att det går mot ljusare tider, och att det deprimerande mörkret börjar försvinna. En fin tradition.

Julafton då? Ja då firar man att Kalle Anka visas kl 15:00, att man blivit äldre och att det är gott att vara med sin familj. För på något sätt är nog familjen det viktigaste under julfirandet. Till och med viktigare än julmust…

2 kommentarer:

ERIC SECHER sa...

Hur kom hon in i bilden ?

Onkel Olof sa...

Om du menar Häxan Gulli så är det lite komplicerat. Hon bara hamnade i kundvagnen liksom och symboliserar en 5-årings världsbild…