fredag 31 mars 2017

Ny bil...

Så ser den ut...

Tycker det är lite jobbigt varje gång man måste byta bil. Som att kasta en stor hög med pengar i sjön liksom. Men vår gamla bil var inte försvarbar längre, även om den varit bra så lång.

Men nu har vi en ny, och det kommer inte bara vi utan också naturen att tjänarn del på de närmaste åren. Å livet rullar vidare...

















torsdag 30 mars 2017

Koltrastmorgon...

Favorit...

Man går upp. Svär över sommartiden och att det är skummare på morgonen. Så hör man koltrasten sjunga ute i trädgården, och helt plötsligt är det rätt ok.

Koltrastsång kommer jag alltid att förknippa med begreppet "hemma"...













onsdag 29 mars 2017

Generations magi...

Still going strong...

Jag var ju med på den tiden då spelet "Magic- the gathering" bombade sönder rollspelsvärlden. Nästan över en natt började alla gamers samla och spela kort istället för att köra en juste kampanj Drakar och Demoner. Jag var därför lite emot spelet när det kom, men senare hade även jag en egen kortlek. Jag fastnade inte för det, och korten blev liggandes.

Men under tiden har spelet vuxit. Mycket tack vare att man var tidig med en proffsserie, där man kunde tjäna pengar, och nu tror jag det säljer mer än när det kom.

Vilket som. Det kändes rätt kul att se sina elever sitta och spela kortspelet häromdagen. Lite som att se sin egen ungdom igen. Kanske var det känslan av att inte vare helt antik som gladde med.

Undrar vad den som uppfann schack kände när han såg ungdomar spela spelet på sin ålders höst? Antagligen samma sak. Spel är liksom generationernas magi...













måndag 27 mars 2017

Mjölkvägen...

Utsidan...

Jag har den senaste tiden kört förbi den här lilla boden utanför Hässleholm. Hade det inte varit för att jag ofta är på väg hem sent hade jag stannat för länge sedan, men idag blev dagen då det skedde.

Här kan man köpa närproducerad mjölk direkt i flaska. Något som jag länge tyckt att affärerna borde ha. Särkilt med tanke på hur många mjölkkartonger som åker i källsorteringen varje månad.

Insidan...

Det var väldigt lätt att handla (med kort eller mynt), men viktigast är att mjölken smakar väldigt gott. Det blir nog fler stopp i framtiden...














söndag 26 mars 2017

Slutspurt...

Fysik..

Vissa veckor är det bara mer än andra, och den här veckan har varit en sådan. Det har helt enkelt varit fulla dagar och kvällar. Det började med fysik och sedan har det bara fyllt spå med projekt, e-sport och avtackning av några kollegor. Helgen har gått till att medverka på partiets distriktsstämma.

Jag menar, har man mycket att göra hinner man ofta lite mer. Ibland verkar det finnas en naturlag som säger att om du har två människor framför dig, och den ena ska göra fyra saker och den andra ska göra en, så är det stor chans att den som ska göra fyra hinner med en sak till och den som bara har en sak antagligen inte får den gjord. Detta är väldigt generellt, men ni förstår nog vad jag menar.

Avslut...

Livet rör på sig, och inte m minst rör det på sig i skolvärlden. Den här veckan har jag medverkat i avtackning på tre goda kollegor. Det är alltid tråkigt när det sker, men samtidigt måste man se att livet går vidare och man ska aldrig stå i vägen för andras utveckling. Bara att önska alla lycka till och fortsätta som vanligt liksom.

Stämma...

Veckan avslutades som sagt med stämma. Det är otroligt vad 250 människor hinna komma överens om på en dag. Effektivitet på hög nivå. Efter stämman var det mingel och sedan en pubrunda. Välbehövligt i det läget, och väldigt trevligt.

Så nu avslutar jag en mycket spännande, trevlig och intensiv vecka med lite skolarbete och partiarbete. Sedan ska soffan få ta hand om resterna av mig...













fredag 24 mars 2017

Längtan...

Ett tag sedan...

Nu måste man ändå säga att våren är här på riktigt. Då blir man lite sugen på lite vandrande i skogen, och kanske en och annan mossig sten. 

Så om vädret håller i sig får det allt bli en tur på söndag. Hade det inte varit distriktsstämma i morgon kanske man redan varit ute...









onsdag 22 mars 2017

Inte så mycket...

En sån där dag...

- Idag har jag gjort lite
- Vad då lite?
- Ja, inte så mycket

När man har som mest omkring sig måste man ibland stanna upp och göra just ingenting. Då hinner själen ikapp en och man kan ränna vidare. Behärskar man inte konsten att göra ingenting, har man ofta ganska svårt att göra mycket. 

Så i morgon kör vi på igen som om ingenting hade hänt. För det har det ju inte...



















tisdag 21 mars 2017

Elektriskt...

Elektriska fält och mannagrynspulver...

Just nu är jag inne i en period som är ovanligt hektisk. Så där så man kan ha flera aktiviteter och/eller arbetsuppgifter per dag. Ibland kan det faktiskt vara mindre stressande än när man har det lugnare. Man har liksom inte tid med sura tankar, utan bara tar en sak efter den andra.

Idag har jag läst fysik och didaktik hela dagen, för att sedan åka över till skolan och träna e-sport i någon timme. Var lite seg i skallen när jag körde hem, men inte särskilt trött. I morgon blir det lite lugnare, men på torsdag kör vi igång med projekt direkt.

Vid närmare eftertanke har jag förtjänat min tid i soffan just nu...






söndag 19 mars 2017

Tentaångest...

Lek och allvar...

Ja ha, då är helgen innan tentan snart slut. En sak kan man lugnt konstatera i alla fall: När man pluggar finns det alltid något annat som känns viktigt. Till och med deklarationen känns lockande.

Jag förstår att många av ens elever har lätt för att hamna i ett datorspel eller två istället för att läsa.

Hur som helst. I morgon får man svaret på hur bra ens disciplin kan vara. Det är måndag med...

















lördag 18 mars 2017

Idrottsreklam...

Estetisk katastrof...

Idag funderar jag kring reklam på idrottsmän. Numera har en spelare så mycket reklam på sig att man inte vet vilka färger de egentligen ska ha. Ser bedrövligt ut också. Lite som en designad spya liksom.

Jag ser fram emot att man ska få betala för att få en reklamfri plats på en matchtröja. Skulle kunna tänka mig att sponsra på det sättet...










fredag 17 mars 2017

Bifrost i Sibirien...

Foten av regnbågen...

Idag körde jag under regnbågen. Ja, faktiskt. Tror aldrig att jag varit med om att man kunnat se var regnbågen slutar så tydligt som idag. Och strax efter Hässleholm hade man den första av två bakom sig, alltså hade jag de facto åkt under regnbågsbron.

För er som tror på den där krukan med guld som ska finnas där regnbågen slutar kan jag berätta att ena ändan slutade vid Sibirien utanför Hässleholm, och det andra slutat var på en åker utanför Norra Sandby.

Vikingarna trodde att regnbågen var bron Bifrost som ledde till Asgård. Att Asgård ligger nära Sibirien låter inte helt otroligt, och anske var det Tor jag såg bakom den nybyggda boden som säljer närproducerad mjölk. Kanske...













torsdag 16 mars 2017

Valet i Holland...

Geert Beavis...

Det holländska valet får till slut ses som en framgång för de liberala krafterna. Men idag slog det mig att Geert, som tillhör de högerpopulistiska krafterna, var rätt lik en av de där två figurerna från min ungdom som hette Beavis och Butt-head.

Det hade ju varit rätt roligt om han hade varit lik Butt-head, med tanke på hur hans förnamn uttalas, men när jag ser den här gamla bilden är det roligt av andra orsaker.

Ja, bättre än så är inte min humor idag...










onsdag 15 mars 2017

I sanning...

Minsann...


Det är otroligt hur litet värde sanning har just nu. Antingen beror det på att vi tappat förtroendet för de som brukar berätta sanningen, eller så vill vi helt enkelt inte höra hur det egentligen är. Men kanske handlar det om att vi inte orkar bry oss. Det är lättare att låta någon annan berätta hur det borde vara, än att göra källkritiken själv.

Ibland vill mina elever använda mig som källa. Är inte så säker på att den källan är helt trovärdig i alla lägen...
























tisdag 14 mars 2017

Veckans citat...

Ny favorit...

Såg ni nyheterna om mannen som levt 50 år i skogen. Stora delar under en presenning, men den senaste tiden i lådliknande liten stuga. Bara det inger respekt, men det som imponerade mest på mig är hans svar när journalisten frågar "Hur är det att bo i skogen?":

"Det är som vanligt"

Jo, så är det. Som vanligt efter 50 år. Skogen eller inte. Är det inte att hitta hem på något sätt? ...











måndag 13 mars 2017

Inte två gånger...

Snart...



Gårdagens succé med att fira Lucia inspirerade till att försöka fira Midsommar idag. Det funkar inte alls på en arbetsmåndag. Inte alls.

Nu tänker jag att det vore trevligt om det var fredag...






















söndag 12 mars 2017

Lucia. Nästan i alla fall...

Lucia i Mars...

Religionens påverkan på samhället är något vi nog borde sätta oss ner och fundera på lite då och då. Hur kan det t ex vara så att vi är lediga på juldagen, när staten och kyrkan inte är samma längre? När vi har ett mångkulturellt samhälle blir det ännu mer spännande. Ska muslimer få vara lediga vid ramadanfirande? Ska buddhister få vara lediga på vesak? och ska alla hedningar få vara lediga vid vinter- och sommarsolståndet?

I veckan bestämdes det att man skulle flytta högskoleprovet till söndagar, mycket beroende på att ca 2000 sjundedagsadventister inte kunde göra det på lördagar. Det öppnar för många spännande tolkningar.

Jag har därför valt att fira Lucia idag. Det blev trevligt på många sätt, men nu när jag kommer på att jag inte är katolik blir det lite svårt att förklara varför. Men och andra sidan är det många protestanter, ateister och andra som firar detta helgon, så jag kommer nog undan med det.

Kanske ska jag göra ett högskoleprov istället...

















lördag 11 mars 2017

Existentialism...

Livets val...


På bordet ligger fysikläxan och väntar och ute skiner vårsolen.

Kan existentialismen bli mer tydlig än så? 
...

















fredag 10 mars 2017

Digitalt...

Ja, just det...

Snart är det dags för den där fysiktentan, och då jag inte kan använda telefonen som miniräknare på ett prov kände jag att det nog var dags att köpa en ny miniräknare. Det var inte lätt att räkna ut (hi hi) vilken modell jag borde ha, då jag egentligen inte vet var gränserna ligger. Men till slut valde jag i alla fall modellen ovan.

Så nu sitter jag här och tittar på alla knapparna och funderar: "Skulle de där göra det enklare?"
Teknik ska ju vara vår vän, säger de. Det återstår att se...











torsdag 9 mars 2017

Av alla ämnen...

Nietzsches dödsmask...

Idag tyckte jag att det var dags att visa Friedrich Nietzsches dödsmask här i bloggen. Mannen som hade ett av historiens svåraste namn när det gäller stavning. 

Varför är just Nietzsches dödsmask mer spännande än andras. kanske för att han är ursprunget till citatet "Det som inte dödar mig gör mig starkare", och "Gud är död".

Till slut fann då filosofen något som inte stärkte honom, utan verkligen tog hans liv, och kanske han nu vet om det andra citatet verkligen stämmer.

Tyckte som sagt att den här dödsmasken passar en torsdag i mars...












onsdag 8 mars 2017

Alla dessa dagar...


Idag är det internationella kvinnodagen
I morgon är det världsnjurdagen och tomatsåsens dag
På fredag är det V8-motorns dag

Ja, det är en lång resa det här...












tisdag 7 mars 2017

Pollentider...

Så ser de ut...

Redan nu känner jag av min pollenallergi. Förr i tiden var al och hassel inga problem, utan det var först när björkarna slog ut som saker hände på allvar, nu är det nästan tvärt om. Undrar lite om det är ett ålderstecken att ens allergi ändrar sig, alltså att inte ens de små krämporna håller sig konstanta.

Ja, det var en liten och ganska ointressant tanke en tisdag i början av våren...









måndag 6 mars 2017

Religion utan villkor...

Vad det handlar om...

Med jämna mellanrum kommer det en äldre man från Jehovas vittne och lämnar deras tidning till mig. Varje gång tar jag emot den och då och då läser jag igenom den. Detta fast jag inte tänker mig att bli ett vittne, och med största sannolikhet aldrig heller kommer att bli det. Jag tror inte mannen som kommer hit har någon tro om att så ska bli fallet heller.

Men det spelar egentligen ingen roll. För honom är det antagligen viktigt att jag tar emot den, och för mig handlar det mest om att religion är en fråga om respekt och därmed blir det hela en sorts religiöst samförstånd mellan oss båda.

Så kanske kan paradiset bli på jorden, men varken enligt hans eller min religion, utan för det där andra...











söndag 5 mars 2017

Svar på tal...


Många undrar hur dåligt hör jag egentligen? 
Ja, precis så dåligt som bilden ovan visar, kan jag nu svara.

Något annat ni vill veta? ...











lördag 4 mars 2017

Vortex...

Rörlig bild...

Har försökt sitta och plugga fysik idag, med ganska dåligt resultat. Det har blivit läst och räknat, men inte i den mängs jag planerat. Men jag deppar inte för det. Det kommer en dag i morgon också.

Tills dess kan man ju alltid hypnotisera sig lite med bilden ovan. En bild som har lite samma känsla som det där jag i huvudet just nu. Man sitter still och ändå rör sig allting...














torsdag 2 mars 2017

Talanger...

Dagens lektion...

Alltså jag är utbildad i både ämnena Bild och No, men då det ofta är brist på No-lärare har det blivit liten del av min tjänst genom yrkeskarriären där jag fått vara bildlärare.

Det tar jag igen på andra vis. I kolets kretslopp t ex...


















onsdag 1 mars 2017

Dagens bild...

Har lirar man friskt...

Ibland springer man en eller annan bild som man bara tycker om så där lite spontant. Detta är en av dem. Har egentligen ingen aning om när- och varför den är tagen, men jag tror att det är från någon av de studentdemonstrationerna som var på 60- och 70-talet, och jag är ganska säker på att grabben till vänster är Cornelis Vreeswijk. 

Men egentligen vad den än föreställer så är det något roligt över den. Någon sorts glädje. Antagligen den där glädjen man bara kan ha när man arbetar mot något dåligt och för något bättre, och upptäcker att man är många som är med. Idag hade man antagligen suttit lite lagom kränkt bakom sin skärm skrivandes sura kommentarer i de sociala medierna. 

Lira gitarr med Cornelis. Kan en protest bli bättre? ...