tisdag 31 mars 2015

Påsklov...

Lite som den där känslan...

Påsk, precis som jul och en massa annat, är inte som det var när man var liten. Visst är det gott med lite påskgodis, men att rulla ägg och annat vill liksom inte ge den mystik det en gång hade. 

Men lite sol och några vårblommor gör ju att man inte gråter över att ha påsklov igen...

måndag 30 mars 2015

Korpmåne...




Mångatan är vägen
Följ korpens vingslag
vandra på de lätta vågorna
I ett ögonblick
Satori...




Bildens hemsida



söndag 29 mars 2015

Det där eviga pensionen...

Fattar du detta har du inte fattat allt...

Nu har jag rett ut mitt pensionssparande. Tror jag i alla fall. Det tog nästan en timmes telefonkonferens, så lite virrig blev man allt. Men nu vet jag i alla fall hur det ser ut, och jag tror det blivit som jag vill ha det.

Jag räknade ut, fast bankerna inte gärna berättar det, att skillnaden mellan att spara i en pensionsfond och en vanlig fond är att de pytsar ut pengarna regelbundet år dig. Fixar du själv att ta ut lite pengar då och då, så behöver du egentligen ingen pensionsfond.

Nu försvinner skatteavdragen för pensionssparande till nästa år och regeringen har aviserat att skatten på sparande ska höjas. Det betyder att det egentligen inte är så lönsamt att spara till sin ålderdom även om de försöker få dig att tro att så är fallet. Tänk också på att det du sparat ihop ska räcka resten av ditt liv så lev inte så länge. 500 000 kr på 25 år är bara 20 000 kr om året, alltså drygt 1 500 kr i månaden.

Så här kommer Onkel Olofs bästa pensionstips:

  1. Gör dig skuldfri och se till att du har små avgifter i vardagen.
  2. Tro inte på modellerna
  3. Fixa så mycket du kan själv så slipper du avgifterna
  4. Lev bara till 75 år, max
Följer du dessa råd kan du ha några fina och ljuva sista år i livet. Annars får du räkna med en sänkt levnadsstandard eller den kommunala ättestupan.

Å dessa råd är så klart gratis. Bara det...







lördag 28 mars 2015

Påsken smyger sig på...

Nu är det på gång...

Har varit på distriktskongress hela dagen. När jag kom hem möttes jag av ett påskris och en höna på trappan. Påsken är helt klart i antågande. I alla fall i världen. I mitt huvud har inte just den poletten fallit ner ännu.

Men det kommer med äggen...











fredag 27 mars 2015

Tidskapsel...

En god försäkring...

Då funkar det trådlösa bredbandet igen. Lagen om balansen säger då att något annat måste funka mindre. I mitt fall blev det grafikkortet. Alltså är min vanliga dator på reparation efter att den inte gått att starta (därav att det inte bloggades igår).

Nu sitter man här med reservalternativet och är väldigt lycklig för att man regelbundet gör en backup på sin dator. Något man var slarvig med i sin ungdom.

Så om ni tycker det bloggas lite mindre den närmaste framtiden så beror det på att man tappar lite av sin kreativitet när man skriver på sin gamla burk.

Men haf förtröstan. Våren är här...

onsdag 25 mars 2015

Åter i luften...

Bättre än någonsin...

Jag stod och väntade vid brevlådan idag när brevbäraren kom. Vi har ju varit utan trådlöst nätverk ett tag, och bor man i ett hus utan egentligt skrivbord är det gott att kunna sitta med datorn lite varstans. Å jo då, avin som visade att det nya nätverket kommit var med.

Så nu är det installerat och klart, och alla i familjen kan surfa samtidigt.

Inte så dumt med lite teknik ibland...









tisdag 24 mars 2015

Harmoni...



Den här bilden, som är tagen av en kollega, tycker jag ger den där känslan man gillar med en vår- eller sommarkväll. Stillhet och den där varma känslan.

Man blir sugen på att skaffa hund med...












måndag 23 mars 2015

Månbas Alpha...

Måndagen räddad...

Jaha, då var det måndag igen. Lite mindre allergisk och något piggare än vanligt ligger arbetsveckan framför en. Och som en liten extrasurprise låg första säsongen av "Månbas Alpha" i brevlådan. Ni vet den där kullriga serien från 70-talet som man tyckte var det coolaste man sett sedan Scooby Doo.

Nu lär det inte bli mycket vettigt gjort den här kvällen. The eagles have landed...







söndag 22 mars 2015

Dagens McGyver...

Ta daaa...

Min resväska har varit sönder ett tag. Just idag fick jag för mig, eller egentligen min fru, att den kanske skulle lagas. Mycket möda lades på att finna vad som var problemet och en och annan skruv skruvades ut och in igen.

När jag hittat felet, som handlade om den automatiska låsningen av det utdragbara handtaget, lyckades jag laga väskan med hjälp av eltejp och, håll i er nu, gula ärtor!!

Hur McGyver kan det bli egentligen? Detta är första gången jag lyckats laga en teknisk pryl med hjälp av släktet leguminosea, alltså baljväxter.

En viss tillfredsställelse gav det allt...














lördag 21 mars 2015

Surfinsikter...

Vårt att fundera över...

Gillar att slösurfa på nätet. Alltså att man söker på ett för dagen spännande ord och ser vart man hamnar. Idag blev ordet "kanonisering", vilket betyder ungefär "helgonförklara". Detta har katolska kyrkan hållit på med sedan starten så det är inget nytt, men texten på bilden jag hittade är väldigt insiktsfull.

Läs den några gånger och fundera ett tag på vad som står. Helt plötsligt tycks världens full av liknande servetter. Likna rakt på, men utan samma självdistans.

Kanske är servettreligionen den enda religionen med en äkta sanning. Varför? Ja egentligen bara av en anledning: det står skrivet på en servett...











fredag 20 mars 2015

Eclipse...

Väl värd att beskåda...

Trots att meteorologerna inte trodde man skulle se något var jag och mina elever tvungna att gå ut och spana in solförmörkelsen. Den passade på att hända precis under en lektion i naturvetenskap, så det fanns egentligen inga ursäkter.

Faktiskt, visade det sig, var det riktigt bra väder för beskådande av solförmörkelser. Molnen var ett lagom filter för ljuset och man kunde då och då se förmörkelsen riktigt bra. Mina elever tog ett par riktigt bra bilder. Mina blev inge vidare, men det gjorde inte så mycket.

Så även om norrskenet lyste med sin frånvaro, blev det ändå ett himlafenomen den här veckan.

Det blev ett bra slut på en lärorik vecka...








torsdag 19 mars 2015

Bredband å sånt...

Inte bara flyt...


I kväll har bredbandet legat nere. Just därför blir det inge längre blogginlägg.

Ha det gott alla...







onsdag 18 mars 2015

Nejsken...

Så här ser det ut tydligen...


Var ute igår kväll för att spana in norrskenet. 

Givetvis såg jag det inte...

tisdag 17 mars 2015

Byutveckling...

Nära och kreativt...


Var på kommunens öppna möte för byutveckling i Broby. Medborgarna fick komma dit och samtala i grupper om hur vi vill förbättra levnadsmiljön i tätorten. Detta ska sedan ligga som en del i den plan som kommunen arbetar på.

Gillar när demokratin är nära brukarna. Kanske den lilla ortens fördel, men ändå så viktig att värna om. 

Det blev en mycket intressant och trevlig kväll...









måndag 16 mars 2015

Inflation...

Tuffa tider...

Hittade det här jämförpriset hos den lokala handlaren och ju mer jag funderar över det desto mindre fattar man. Förvisso är det "ultramax", men hur kan det bli så mycket? och vad jämför man på egentligen?

Det kan inte vara kilopriset och definitivt inte styckepriset, så lite fundersam blir man allt.

Riksbanken saknar inflationen. Kanske har de inte varit i Broby än...











söndag 15 mars 2015

Dekadens...

Inte alltid på topp...

Man måste unna sig lite "formsvackor" ibland. Efter en ganska intensiv tid i livet var det skönt att få vara lite "dekadent" i helgen. Det har inneburit konsumtion av alla avsnitten i sista säsongen av "Sons of Anarchy", Melodifestivalen och lite prinsesstårta.

I morgon börjar vardagen igen. Ska bli skönt på ett lite annat vis...










lördag 14 mars 2015

Barfota...

Våren är över oss på allvar...


Underbara dagar man får uppleva just nu. Har precis tagit min första barfotarunda på gräset. Det var så där lagom varmt och det känns som om allt kommer att börja slå ut när som helst.

Det är synd att inte klaga, som gubben sa...













fredag 13 mars 2015

Mjölklöftet...

Lovande...

Har ju tidigare bloggat om hur positivt det känns att den ekologiska mjölken tar slut i affären. Visar att folk faktiskt är beredda att betala för kvalitet och närproducerat fast det kostar lite mer. Idag var det dags igen, och inte bara de ekologiska produkterna var populära.

Bara att hoppas att produktionen ökar. Fast annars tror jag att framtidens exportvara från Sverige kommer att vara rent vatten. En produkt som ännu inte tagit slut i affären...










onsdag 11 mars 2015

Dags för pension...

Snart dags...

Jag har så där dryga tjugo år till pensionen, men det känns som om jag måste börja idag. Nu har man nämligen ändrat reglerna för pensionssparandet. Igen. De ska fasen vara civilekonom för att förstå hur det fungerar, och då får man ändå inge  pension ändå.

Vilket som. Hade fått en fin information från min bank om hur jag skulle kunna välja om mina pensionssparval. Tyckte när jag läste det som om det mesta skulle gå till avgifter, så jag beslöt att det nog var bäst att kontakta banken innan jag skrev på något.

Idag ringde telefonen. Det var min bank som ville boka möte för att diskutera min pensions framtid. Inte min framtid alltså, utan mina pengars framtid. Jag är kund i en bank placerad i en liten ort jag bott i för länge sedan och de tar verkligen hand om mig som kund. Känns bra i dessa datorförpassade tider. Lite roligt var det också att de kunde läsa mina tankar på så lång håll.

Så nu blir det ett telefonmöte om några veckor. Antagligen kommer jag att känna mig väldigt trygg efter det. Mest beroende på att jag inte är orolig idag.

Men glöm inte: banken är dina pengars vän...








tisdag 10 mars 2015

Innovativ framtid...

Med framtiden för sig...

Satt på en föreläsning i fredags och fick lära mig att i framtiden är det inte kunskap som värderas utan hur innovativ man är. Historiskt sett kunde en innovativ människa komma på en uppfinning som sedan kunde ge tusentals andra människor arbete. Nu ska så många som möjligt i en organisation vara "snabba i tanken".

Låter rimligt, men tror vi i så fall måste jobba på den allmänna attityden gentemot innovationer. Ofta bemöts inte en galen idé med ord som "intressant" eller "förklara mera", utan mer med kommentarer som "näääähh..." och "det där går ju inte".

Så kanske tillhör inte framtiden de innovativa utan de minst skeptiska...






måndag 9 mars 2015

Stenkonst...

Utan mossa...

Är förtjust i konst som skapats av naturen själv. Inte bara mossiga stenar passar den kategorin. Även stenar utan mossa går bra. Här är de senaste favoriterna...


Trana...

Obelisk...




söndag 8 mars 2015

Ut ur idet...

 Första riktiga skogsdagen idag...

Så var våren här på riktigt idag. Även om jag varit sömnig som en hasselmus var jag tvungen att ta en runda ut i naturen. Inget som man kan kalla sig unik med, men himla gott var det.

Valde att inte ta med kameran och förlita mig på mobilen, vilket var synd, då årets första fjäril poserade villigt. Normalt vill de där fjärilarna bara larva runt, så det var synd att ingen bild blev riktigt bra när den nu valde att sitta still.

Men det är ett litet problem i världshistorien. En sådan här dag är upplevelsen god nog...


Nyvaken och poserande...




lördag 7 mars 2015

Varje år...

Onkel O the schlagermaker...

Varje år sitter man här och tittar på Melodifestivalen, eller Mello som man ska säga om man är insatt. Varje år tänker jag också ungefär så här:
"Så många duktiga låtskrivare i det här landet och så har de med sån här smörja!"

Efter det känner jag att jag måste skriva och skicka in en låt, även om jag vet att de bara tar med låtar från det gamla gardet av låtskrivare. Hur vet jag det? jag har ju så klart skickat in en låt tidigare, och då den inte kom med måste det ju finnas en konspiration bakom Mello. En så bra låt kunde bara inte missa. Trodde jag ja. Men jag hade fel, och sedan dess har jag haft ett lite svalare intresse av att skicka in mina alster.

Kanske är detta året då det kommer att hända? Dags att plocka fram studion igen...







...(Vissa lär sig aldrig)...

fredag 6 mars 2015

Kommunikation...

Framtida färdighet...

Man kan inte säga annat än att det är roligt att arbeta med ungdomar. Den skolan jag arbetar på har under många år satsat på att göra datorn till ett naturligt arbetsredskap, det vill säga att alla elever har en egen dator.

Jag har nu märkt ett ganska rolig fenomen bland framtidens kommande kollegor, alltså eleverna, och det är att de alltid verka hitta en chatt-funktion i alla datorprogram man presenterar. Nästan lika snabbt som de kommit in i den nya miljön börjar meddelanden i olika former och med eller utan bilder att fara fram och tillbaka. Detta händer även med program som egentligen inte verkar ha en chatt.

Hade varit lätt att bli lätt vansinnig som undervisande vuxen men jag tycker att det säger mycket om den värld vi lever i, och därmed blir man mer fascinerad än frustrerad. Det har länge sagts att språkliga- och kommunikativa färdigheter kommer att vara efterfrågade i framtiden.

Om ni inte tror på det så kan ni ju alltid prova ett nytt program med några elever i åk 6. Det övertygar på många sätt...









torsdag 5 mars 2015

Fullmåne...

Man kan inte vara säker...

En underbar fullmåne hänger strax över horisonten och lyser upp mörkret. Alltid lika vackert. Alltid lika spännande. Jag brukar sova lite oroligt och drömma mycket när det är fullmåne. Jag tror det beror på den i alla fall. Tycker det passar bra.

Det sägs att många människor påverkas av fullmånen på olika sätt. Om det är vetenskapligt riktigt har egentligen ingen betydelse. Upplever man det, så är det så.

Den som ska bevisa allt tar bort mystiken, och fullmånen vill jag ska vara mystisk...










tisdag 3 mars 2015

Underdog...

Oväntad seger...

Det är väldigt ovanligt att ovanliga saker händer idag. Finns ju inge trygghet i det. Varför inte ha kontroll över saker om vi kan ha?

Därför känns det skönt med vädret som gör som det själv vill och, som i bilden ovan, när tjuren ger igen.

Gör livet lite mer spännande och ger hopp om att möjligheten existerar...







måndag 2 mars 2015

Hasselväder...

Det smyger sig på...

Kunde inte förstå varför jag är så förbenat sömnig i kväll. Kunde gått och lagt mig redan när jag kom hem. Sedan slog det mig: nu börjar den lilla pollensäsongen. Alltså al och hassel börjar så smått "lossa på lasten", så i morse tog jag en liten tablett för att ligga lite före.

Innan man vant sig vid medicinen blir man lätt lite sömnig. Det går över med tiden och är inget att jämföra med om man betänker hur seg man blev av medicinen för 20 år sedan.

Vilket som. Idag lär man somna ovaggad. Rätt skönt på ett annat sätt...








söndag 1 mars 2015

En vanlig söndag...

Vem bryr sig om horisonten? ...


Idag har det varit en helt vanlig söndag. 

Oroväckande vanlig...