onsdag 30 mars 2011

En värld av kunskap...

En bild, en värld, en människas samlade kunskap...

Många tror att när man lärt en annan människa något så har man gjort en förändring i människan. Jag har tidigare formulerat följande:


"Den värld vi upplever är en produkt av den kunskap vi besitter"

Därför menar jag att när vi lär oss något så ändras den värld vi lever i. Om vi då väljer att anpassa oss efter vår nya värld, så har vi också ändrat oss själva. Nu tror jag att jag, som vanligt, förvirrat till begreppen för många och därför tar jag ett exempel.

En människa som inte vet något om alkohol älskar att ta sig en öl då och då. Han får senare lära sig att i öl finns ett beroendeframkallande gift som kallas alkohol, som också har en förmåga göra en lite korkad och ta bort en och annan hjärncell. När man vet detta kan man också anpassa sig efter sin nya världsbild och därmed dricka lite mindre av maltdrycken. 

Vissa som vill äga sanningen och andras världsbild, har en tendens att se på ny kunskap som vi andra ser på miljöförstöring...

söndag 27 mars 2011

Mallen för framgång...

Här har vi en person som verkligen fångat tidens trender...

Det är märkligt vad vi människor snabbt skapar en mall för hur man ska vara och hur man ska lyckas. Rean när jag gick på lärarhögskolan lärde man sig begreppen "individualisera" och "utgå från var eleven befinner sig". Hade man med dem i sina uppsatser och uppgifter så klarade man sig alltid. Det var inte lika lätt, när man hade eleverna framför sig, att stå för dito begrepp

De som arbetat med mig ett tag är säkert uttråkade på mitt nuvarande talesätt: "Om man är tillräckligt duktig, kan man aldrig bli bäst". Med detta menar jag att om man bara gör det man ska, följer "mallen" och tjuvkikar i facit, så kan ingen säga att man inte är duktig. Men ska man tillhöra toppen måste man våga vara i gråzonen och tänka nytt. För mig är det bättre att göra rätt, och ibland få fel, än att aldrig göra fel och inte maximera sin utveckling.

Någon vis människa sa en gång: "En hjälte är en idiot med tur", vilket är ett bra uttryck. Jämför man det med det som många stora idrottsstjärnor säger: "Ju bättre jag blir desto mer tur har jag", så kan man ta den något lättlogiska slutsatsen att ju bättre vi blir desto större chans är det att vi blir hjältar.

Men en hjälte måste också våga gå utanför mallen och skita i vad som står i facit...

lördag 26 mars 2011

Kontorets Kuan Yin...

Hon har varit med ett tag nu, min Kuan Yin...

Jag är egentligen en ganska dålig buddhist. Jag är inte vegetarian och jag har inget altare hemma med en stor buddhastaty på som jag bränner tonvis med rökelse till när jag mediterar. Faktum är att hela grejen med buddhismen faktiskt är att Buddha faktiskt inte existerar. En buddhastaty representerar bara en högre del av dig själv, och att buga för en staty är egentligen att buga inför helheten.

Min buddhastaty har alltid varit ett grässtrå i en skål med sand. Det hänsyftar till berättelsen där Buddha och guden Indra är ute och går och de kommer till en väldigt vacker plats. "Här skulle man bygga ett tempel", säger Buddha. Då tar Indra ett grässtrå och sätter i marken och säger: "Klart", och Buddha ler.

Så ett grässtrå i sand är ett bra sätt att manifestera Bhudda utan att göra en symbol av honom. På kontoret är det lite annorlunda. Dr har jag ovanstående Kuan Yin-staty stående. Hon existerar både inom buddhismen och taoismen, och står för barmhärtighet och, passande nog, barnafödande. Passar på en skola. Statyetten i sig själv stod länge i ett skyltfönster i Malmö innan jag barmhärtigade mig över den.

Sedan dess har hon stått på mitt kontor, med undantag för en kort tid då hon var utlånad till bättre behövande.

Kul egentligen en sak. Om man säger att man är buddhist, så har man redan misslyckats i tanken med att inte särskilja sig från annat. Men just i denna stund är jag kanske mer taoist, för Kuan Yin följer ju med vilket som...

torsdag 24 mars 2011

Den nya mytologin- Vampyrer

Maskeraden fortsätter. Vampyrerna är där ute, eller mitt ibland oss...

Finns det något mer modernt än att vara en vampyr? Har varit på modet nu sedan rollspelet "Vampire the Masquerade" släpptes för ca 20 år sedan. Innan dess var bara vampyrer onda och döda människor, med rötter i Transylvanien som måste dödas med en träpinne. Sedan är det hur coolt som helst att vara en blek, tanig nattvarelse med snyggt utseende som slåss mot varulvar och andra vampyrer.

Men de riktiga vampyrerna är absolut inte coola, och behöver inte als vara snygga och finlemmade. Moderna vampyrer suger dessutom inte blod, dom själ energi. När en vampyr kommer in i ett rum blir kaffekalaset tyst och alla får en krypande känsla i kroppen. Man känner sig håglös och uttråkad. Man kan liksom inte ta på varför man  känner att energinivån minskar.

När ni nu vet vad jag menar med en vampyr, så har ni säkert upplevt dem ett antal gånger. Innan ni sliter fram en träpåle ur garaget ska ni tänka på att de flesta vampyrer inte själ energi medvetet, och har ingen aning om att de är vampyrer. Bästa sättet att besegra en vampyr är att tänka att man är en gås någon försöker hälla vatten på. Då kan inte vampyren ta din energi, den blir vansinnig och går ut och man har överlevt ännu en fikapaus eller möte...

onsdag 23 mars 2011

Den nya mytologin- Alver och änglar

Den här ängeln hittade jag på nätet. Lite som en alv med vingar faktiskt...

I min något hackiga serie om den nya mytologin har turen kommit till alver. Jag tänkte nog hålla mig till alverna, eftersom jag ändå återkommer till änglar med jämna mellanrum. Förr i tiden kunde man se en viss likhet mellan de grupperna, men alverna har moderniserats mer och har därmed gått ifrån mycket änglalikt.

Förr trodde man att alver var en sorts semigudar, och tillbads också som detta. På den tiden vi var asatroende och så länge folktron var stark, så offrade man nog oftare till alverna än till gudarna själva. Alverna var vackra och ljusa och på det hela taget goda till skillnad från svartalverna som far mörka och mest hittade på hyss. Men allt detta visste ni säkert redan.

I vår moderna tid finns det två sorters alver: stadsalver och lantalver. De skiljer sig radikalt åt, men du har säkert sett dem massor av gånger.

Stadsalver tror att så länge man ser ung ut så kan man inte dö. De lägger all sin tid på att se snygga och unga ut. De tränar dygnet runt, använder magiska lotions och är inte rädda för att gå till doktorn för att se ut som en tonåring vid 55. Man kan ofta se dem sitta på kaféer och spana in människor. De spanar bara efter om de själva är inspanade, för de är egentligen bara intresserade av sig själva. Stadsalver har en tendens att dö mycket förvånade i normal ålder.

Lantalverna är lite svårare att förstå sig på. De ser alltid snygga och unga ut oavsett vad de har på sig, vilken frisyr de har eller hur gamla de är. Man kan säga att de är genuint vackra. Glada är dom nästan alltid med, det kommer nog med den friska luften. Lantalver bryr sig inte om ålder och dör ofta väldigt gamla. Lantalverna är ofta intresserade av friluftsliv och trädgårdsarbete.

Detta var en snabb genomgång av alverna. Tiderna förändras och sagan med dem...

tisdag 22 mars 2011

Det starkaste vapnet...


Vad rymmer mer styrka?


"Han såg modern bära barnet genom vildmarken. Hon såg glad och fridfull ut och barnet lekte med hennes långa fläta. Han visste att om fara hotade skulle friden vara slut och hon skulle förvandlas till en blodtörstig tiger. Inga vapen är så kraftfulla som en moders kärlek till sitt barn..."
                                                                                                    Ashyls resa

måndag 21 mars 2011

Intet är som väntan...

Nu väntar jag bara på att ...

Vad är det att vara människa? Jag brukar svara att det är att sträva. Vi strävar på hela livet med oss själva, med andra och med livet överhuvud taget. Men det finns en annan sak som är väldigt mänskligt, och det är att vänta. Alla väntar på någonting hela tiden. Väntar på nästa födelsedag, väntar på att maten ska bli klar eller väntar på att den stora kärleken ska dyka upp.

Jag tror att man kan fråga vilken människa som helst vad han/hon väntar på just nu. Just nu väntar jag själv på att våren ska vinna över vintern på allvar och så väntar jag på att jag ska förstå vissa saker jag undrar över.

När man är liten är väntan längre än när man blir gammal. Kanske för att den sista väntan, gärna får vara länge...

söndag 20 mars 2011

Som onkel sa...

Det var värst vad det regnar i Norrland, som Onkel sa...

Har funderat på en liten rolig sak i svenska språket och det är vissa bisatsers betydelser för hur innebörden av huvudsatsen tolkas. Olika karaktärer ger olika mening, ofta baserade på våra könsroller. Titta på följande bisatser:

...som flickan sa.
...som gubben sa

Sätter man in dem som bisatser till samma påstående så skapar man olika innebörd. Prova själva ska ni se. Vi tar ett exempel med samma huvudsats och sätter dessa olika bisatser på.

Nu körde bussen, som gubben sa!
Nu körde bussen, som flickan sa!

I det ena fallet känns meningen som en klurig kommentar till en rolig händelse, den andra kan man lätt få lite erotiska anspelningar på. Får svenskan att kännas lite buskisaktig i min mening, samtidigt som det är lite roligt. Det är alltså viktigt vilka stereotyper vi anspelar på för att få fram rätt mening.

Dags att fira söndag! som rektorn sa...

torsdag 17 mars 2011

Livets trädgård...

I begynnelsens plantskola...

"Hon var inte släkt med någon, men var alla barns moder. I hennes trädgård skötte hon de frö och sticklingar som en dag skulle födas som alla varelsers arvingar. Mycket som växte bredvid varandra här, skulle senare bli de bittraste fiender på jorden. Hon vårdade inte bara livets framtid, hon gick också ödets ärenden. Alla barns moder var syster till Döden..."

                                                                                            Ashyls resa




Bilden gjord av: HALO, 2011

onsdag 16 mars 2011

Tankens kraft...

Vid havet flyter alltid tanken starkare. Vid havet är möjligheterna störst...


Den unge mannen frågade mästaren om man kunde flytta en tekopp med tanken. Absolut, svarade mästaren, men det kräver enorm koncentration. Mannen satte sig ner och försökte flytta sitt dryckeskärl från ena sidan av bordet till den andra. När han suttit så i timmar kom mästaren fram till honom. tog koppen i handen och bar den till andra ändan av bordet. 
”Titta du lyckades”, sa han och log.
                                                                                                     Ashyls resa


Idag läcker idrottsmän och andra stor vikt vid mental träning. Att kunna visualisera ökar möjligheterna att lyckas. Kanske är det så att en riktigt stark vilja jan påverka flödet och därmed sannolikheten att vissa saker inträffar. En tanke som då slår mig är: Om man kan ändra sannolikheten för att något ska inträffa, vilka andra sammanträffande ändrar sig samtidigt...

tisdag 15 mars 2011

Löftenas årstider...

Är det vår eller höst i löftenas årstid?


En sak hade han i sitt sökande av det sista heliga lärt sig, och det var att löften, allt heligt grundsten, ofta hade ett bäst före datum eller ändrade sig med årstiderna. Bestående löften var ytterst sällsynta, fulla av kraft och nästan alltid nedskrivna i hjärtats arkiv...
                                                                                        Ashyls resa


måndag 14 mars 2011

En kedja av mening...

En lång orsak, en kedja, att användas meningsfullt...

Inom buddhismen talar man ibland om att det inte finns en mening med livet, men däremot en orsak. En orsak som sträcker sig tidens begynnelse som en lång kedja av händelser som leder fram till att vi finns just här och nu. Orsaker som sträcker sig genom din släkt fram till att du nu sitter och läser dessa rader.

Tanken svindlar när man försöker se det framför sig. Gör livet till ett under i sig själv. Men meningen då? Folk blir lätt deprimerade av att livet inte skulle ha en egentlig mening, får deras liv att kännas betydelselöst. Livet är fullt av mening, men vi måste lära oss att se och skapa den själva. jag skulle vilja formulerade som följande:

Meningen med livet är att göra det bäst av alla orsaker...

lördag 12 mars 2011

Onkel och havet...

Ett hav, en äng, en onkel. Onkel Olof i Haväng med andra ord...

Idag har jag varit vid havet, i Haväng närmare bestämt. En av mina favoritplatser längst den skånska kusten. Här har jag många gånger ränt runt på stranden i letandet efter en fin bärnsten eller två. Idag var det för mycket snö för liknande fynd.

Tycker det är märkligt med havet och jag kan förstå varför fransmännen kallar det för modern, la mère. Allting som hamnar i havet, och formas av den samma, får livets runda former. Den hårdaste och kantigaste sten kastas upp på stranden med mjuka former och bortglömda hörn. Havet lyckas också med konststycket att samla allting i gemensamma högar, ingenting hamnar för sig själv och allting tillhör samma enhet. Inför havet är vi alla små.

Efter någon timme vid havet smakar en kopp kaffe och en muffin, kryddade med strandens aromer, inte alls dumt...



"Först när han blivit vuxen upptäckte han havet. Visst, han hade varit vid havet många gånger under sin uppväxt men en gång upplevde han havets väldighet och blickade längtansfullt mot horisonten, där havet blir ett med himlen. Andaktsfullt vadade han ut tills de ljumma vågorna böljade mot hans höfter och han kände kraften av en oändlighet av tårsalta droppar som virvlade runt hans lekamen. Aldrig var flödet så nära som här i livets urkälla. Hit ville han, och skulle alltid, återvända..."

                                                                                                     Ashyls resa

lördag 5 mars 2011

Spam love...

Nätets Casanova. Detta är mannen som kan attrahera med ett mail, hmmm...

Titta vilket lite näpet brev jag fick i min mailbox idag:

"Greetings Dear,

How are you? i hope all is well with you, i hope you may not know me, and i
don't know who you are, My Name is faith i am just browsing now i just saw your email today and it seams like some thing touches me all over my body,

i started having some feelings in me which i have never experience in me before, so i became interested in you, l will also like to know you the more,and l want you to send an email. so l can give you my picture for you to know whom l am.

I believe we can move from here!
I am waiting for your mail to my email address above.


(Remember the distance or colour does not matter any relationship as long as there is faith in it and life two)
Miss faith"


Virus  och spam utnyttjar verkligen vilken årstid det är. Måste säga att jag är lite imponerad av deras kreativitet, dom som skickar dessa mail. Stackars lilla miss Faith, som sitter där ute i cyberrymden och trånar efter en gubbig nätfilosof som jag. Stackars liten.

MIsströsta inte Miss Faith. Du kommer nog att finna kärleken i en fjortonårig, finnig mopedist från över Kalix, det är jag säker på...

tisdag 1 mars 2011

Hem ljuva hem...

I det idoga arbetet för kulturen glömmer man ibland bort sig själv...

Kom på idag att jag ju har en hemsida också. Jodå, kan ni tro. Men eftersom jag inte bloggar genom den längre så har den fallit lite i glömska. Kom på den idag när jag skulle visa lite bilder jag gjort för en kollega. Titta vilken fin hemsida, tänkte jag, och kom på att jag inte varit bra på att hålla igång den. Så ni som är intresserade av att se en sann kulturarbetares liv och leverna kan ju alltid klicka på länken nedan:

Onkel Olofs hemsida

Här finns det mesta av mina verk. Bilder, musik, spel, skrifter mm. Håll till godo!

För er som väntar med spänning på min nästa bok kan jag säga att det tar sig, det tar sig. Gjort lite layout-arbete och arbetat lite i Photoshop med bilder. Givetvis kommer den en dag att läggas in på min hemsida med, så bortglömd är den inte...